Instagram: Mediteren is corona-bestendig

Ik woonde kort geleden een internetpresentatie bij over het gebruik van Instagram ten behoeve van de promotie van je activiteiten als ondernemer. Het was nogal een technische knoppencursus, waarbij de luisteraar werd voorgehouden dat hem een “mooie etalage” voordeel zou opleveren. En meer diepgang kon uiteraard middels betaalde ondersteuning worden verkregen.

Mijn evaluatie was nogal kritisch. Het enige waar Instagram voor dient, is het voorzien van data aan Facebook & Co, tevens eigenaar van LinkedIn en Instagram. Wat doet de accounthouder op welke plek en op welk moment. Zodat die data en de accounthouder commercieel uitgebuit kunnen worden. De rest is slechts een rookgordijn waarmee de accounthouder wordt verblind.

En ik vind het geen Maatschappelijk Verantwoord verdienmodel mensen te ondersteunen en stimuleren hun privacy tot verslaving aan toe te grabbel te gooien.

Op deze evaluatie kwamen vele reacties, waarbij voornamelijk mij negativiteit werd verweten. Dat was veelzeggend.

Veelzeggend hoe een kritische blik vanuit een andere perceptie direct als negatief wordt afgeschoten. Waarom is die andere perceptie voor jou als lezer zo bedreigend?

Veelzeggend, omdat wij met z’n allen kennelijk niet verder kijken dan dat wat ons op een presenteerblaadje wordt aangeboden. Is onze wereld echt niet groter?

Veelzeggend, omdat wij ons – dus – niet realiseren, dat de presentatie van ons bedrijf niet verder strekt dan die wolk die ons blikveld beperkt. Voor Facebook is dat niet relevant. Het gaat Facebook niet om de onderneMING, maar om de onderneMER. De nemer van beslissingen die tot het uiterste moeten worden beïnvloed, terwijl je jezelf ten onrechte wijsmaakt dat je ze autonoom neemt.

Voorbeelden:

  • Wat wij als nieuws tot ons krijgen is vooraf door belanghebbenden gefilterd en geselecteerd. Komt het niet in het nieuws, dan is het niet gebeurd.
  • Wat wij kunnen kopen, is vooraf door belanghebbenden gefilterd en geselecteerd. Ligt het niet in de etalage, dan is jouw wereld niet groter.
  • Mijn stokpaardje: waarom is de veiligheid binnen de infrastructuur die internet heet zo slecht, terwijl er een veel betere, organisatorisch eenvoudige, relatief goedkope en uitstekend beheersbare methode bestaat.

Terwijl wij onze grote mond vol hebben over privacybescherming, lopen we vrijwillig in onze blote kont over straat. En we merken niet dat onze bewegingsvrijheid steeds verder wordt beperkt. Wat moeten wij niet aan privacygevoelige informatie vooraf via een onveilige telefoonlijn verstrekken aan een bank, overheidsinstantie of internetprovider voordat deze bereid is ons uit te leggen waarom de kwaliteit van hun dienstverlening zo slecht, foutgevoelig, traag en onpersoonlijk is. Blind en doof slikken wij dat als zoete koek.

Nederland groeit naar een type maatschappij zoals China. Alleen weet je daar wie aan de touwtjes trekt. Kun je dat ook zeggen binnen een “democratisch” Nederland? Nederland is al tientallen jaren geen rechtstaat meer. Wetten zijn zo gedetailleerd, dat de rechtspraak de facto de mond is gesnoerd en slechts bestaansrecht heeft als domme handhaver. Aan de voorwaarde van onafhankelijkheid binnen de definitie van het begrip rechtstaat wordt al lang niet meer voldaan. Daarbovenop heeft Rutte zodanig op justitie bezuinigd, dat om reden van capaciteit het aanspraak maken op wat je recht is voor de gewone burger niet langer bereikbaar is. Lang leve “De Rijdende Rechter”, “Kassa” en consorten.

De regering in Nederland is nog niet eens in staat te realiseren, dat voedingsmiddelen geen ongezonde hoeveelheden zout en vet bevatten, dat medicijnen en hulpmiddelen betaalbaar en in voldoende mate beschikbaar zijn, dat banken en energiebedrijven hun tarieven niet laten stijgen met 5 tot 10 keer de inflatie. Welke bescherming verwacht je uit die hoek tegen IT-bedrijven, die zich juist bij gebrek aan weerstand konden ontwikkelen tot grootmacht op wereldniveau?

Terug bij Insta: Ik zit liever te mediteren in mijn tuin dan dat ik over straat loop te stressen met mijn telefoon in de aanslag. Beide leveren geen cent op, maar mediteren is corona-bestendig.

Geplaatst in Uncategorized.