Spam: een gevaar voor internetveiligheid.

U herkent de situatie ongetwijfeld. U ontvangt een reclamebericht in uw e-mail. Een keurige werving, die u niet als phishing herkent. Uw e-mail adres zal wel zijn opgevist uit het adressenbestand van een van uw kennissen via een dating- of social media website en vervolgens ongevraagd zijn doorverkocht aan een direct mailing bedrijf.

Begrijpelijk bent u er niet in geïnteresseerd spam van dit bedrijf te ontvangen. Dus onderin het bericht drukt u op de link “afmelden”.

Bent u zich bewust, dat u op dit moment een zeer groot risico heeft gelopen naar een malware site te zijn doorverbonden? Terwijl u denkt van die troep verschoond te blijven, is voor hetzelfde geld uw computer geïnfecteerd met ransomware en word u gechanteerd geld te betalen om uw computer weer te kunnen gebruiken.

U begrijpt het al. Internet providers verlenen hand en spandiensten aan oplichters. U moet betalen voor toegang tot het internet en de provider ziet dat als een vrijbrief u bloot te stellen aan allerlei vormen van oplichting. Alleen tegen betaling is de provider bereid u daarvan te vrijwaren, de moderne versie van de knokploeg die de middenstand “beschermt”. Althans, zo wordt het verkocht. Garanties en aansprakelijkheden worden in de verkoopvoorwaarden uitgesloten.

Je vraagt je af, welke wettelijke bescherming de overheid bereid is haar burgers te bieden. Hebben protectionistische systemen zoals die gehanteerd worden door bijvoorbeeld de VS of China, dan toch ook voordelen?

Geplaatst in Uncategorized.