Koekje van eigen deeg

Mark Rutte houdt de Nederlandse bevolking een inkomensverhoging als vette worst voor tegenover de diverse lastenverhogingen. Dit lijkt een koekje van eigen deeg. Deze “vooruitgang” volgt niet uit een beter beheer van de nationale financiën.

Bent u gewend om vijf Euro per dag uit te geven aan levensmiddelen die nu in het zes procent BTW tarief vallen? Dan komt dat neer op ongeveer 150 euro per maand. Hierin zit nu nog ongeveer € 8,50 aan BTW. Dezelfde boodschappen gaan, bij gelijkblijvende prijzen, volgend jaar ruim € 154 kosten. Dus vier Euro meer per maand.

Op salar.nl is berekend, dat bij een bruto loon van tussen € 1500 en € 2700 het netto ongeveer vier Euro per maand hoger wordt. Onder de € 1500 ga je dat bedrag er op achteruit. Verdien je meer dan € 2700, dan mag je letterlijk een paar euro per maand meer overhouden.

Met de BTW verhoging wordt dus de verlaging van de inkomstenbelasting gewoon teruggehaald. Dat betekent, dat de aangekondigde energiebelasting en verhoging van de ziekteverzekeringspremie niet worden gecompenseerd.

Wie profiteert, wie niet?

Als Rutte een inkomensverhoging toezegt, moet dat dus kennelijk uit de zak van de werkgevers worden gefinancieerd. Wat betekent, dat je in loondienst moet zitten om er van te kunnen en mogen profiteren. Zelfstandigen en uitkeringsgerechtigden vissen achter het net. Zelfstandigen moeten maar zien dat ze meer omzet genereren, maar met de betere economische vooruitzichten (ze zeggen het) zou dat moeten lukken. De echte slachtoffers zijn, zoals altijd, en ik signaleer dat keer op keer, opnieuw en alweer de zwakkeren in de samenleving.

Geplaatst in Uncategorized.